byta tak

Tänk på detta när du ska byta tak

Att vårda och ta hand om sitt hus är viktigt och man får inte glömma taket. Vare sig det handlar om att underhålla eller byta tak är det viktigt att göra det på rätt sätt. Ett takbyte är en stor investering som kan påverka husets hållbarhet och värde. För att välja rätt takmaterial och göra en lyckad renovering är det viktigt att titta på materialens livslängd, byggnadsvård och de förberedelser som krävs. Vi har samlat några tips och saker att tänka på när du ser över ditt tak.

 

Välj rätt takmaterial

Två vanliga alternativ för takpannor är betong och lertegel. Båda har sina egenskaper. Har du koll på vad du har hemma?Betongpannor är relativt billiga och har en livslängd på cirka 40 – 60 år. Betongpannor är täta och kan leda till kondens, så det är viktigt att ha en välventilerad takkonstruktion under för att undvika fuktskador.
Lertegelpannor absorberar fukt vilket ger dem en viss andningsförmåga som är bra för takkonstruktionen, men kostar ca tre gånger mer än betongpannor. Lertegel har dock en längre livslängd mellan 50 – 100 år på grund av att de är av lermaterial.

 

Byggnadsvård och underhåll

För att ditt tak ska hålla så länge som möjligt är regelbundet underhåll avgörande. Du bör till exempel kontrollera taket ofta för att se om pannorna har glidit ner eller skadats.

Här är några fler tips för att hålla ditt tak i gott skick:

  • Kontrollera undertaket – Innan du byter takpannor, se till att kontrollera vad som ligger under dem. Om undertaket är helt eller i behov av reparation kommer det att påverka hela takets livslängd. Ett trasigt undertak kan leda till fukt- och mögelskador.
  • Tvätta inte taket för ofta – Om du har ett tegeltak, var försiktig med att tvätta det. För mycket rengöring kan förstöra pannorna och göra dem mer benägna att spricka eller gå sönder. Det är bäst att rengöra taket endast vid behov och använda skonsamma metoder.

Att måla taket – är det en bra idé?

Målning av takpannor är ett bra alternativ som många överväger för att ge taket ett fräschare utseende och förlänga dess livslängd. Men detta bör göras med försiktighet. Inte alla takmaterial lämpar sig för målning, och det är viktigt att använda rätt typ av färg för att undvika problem som flagnande färg eller dålig vidhäftning.

Proffs på tegeltak
Oavsett om du har betong eller lertegel kan vi på Mattias Bygg hjälpa dig att se över skicket på ditt tak och guida dig att ta hand om det på bästa sätt.
Går du i tankarna att byta ditt tak? Tveka inte att höra av dig till oss så kommer vi förbi och vägleder dig på bästa sätt.

Alla samlade för macka och möte.
Alla samlade för macka och möte.
Glada samtal mellan kollegor.
Glada samtal mellan kollegor.
Glada samtal mellan kollegor.